Dzisiaj odbył się pokaz kulinarny online Zdrowy lunch do pracy ze Szkołą na widelcu dla pracowników Instytutu. Podczas spotkania przygotowane zostały trzy propozycje szybkich i wartościowych dań idealnych do zabrania do pracy:
- orientalna zupa pomidorowa
- szybka sałatka z jarmużem i pieczonymi buraczkami
- prosty stir-fry z brukselką i boczniakami
Dania przygotował Grzegorz Łapanowski. Wstęp do o pokazu poprowadziła dr Małgorzata Więch z Zakładu Żywienia IMiD. Pokaz zorganizowała Fundacja Instytutu Matki i Dziecka.
Poniżej znajdziecie przepis na super rozgrzewającą pomidorową level-up!
Pomidorowa level-up
4-6 porcjiSkładniki:
Sposób przygotowania:
1 litr bulionu – warzywnego lub z kurczaka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
3 łyżki oliwy
300 ml passaty pomidorowe
j½ szklanki czerwonej soczewicy- można ją wcześniej namoczyćew.
po ¼ szklanki zielonej soczewicy i ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka curry½
łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki cynamonu
opcjonalnie natka pietruszki lub kolendra do podania
Szalotkę, czosnek i imbir posiekaj. Przesmaż na oliwie kilka chwil cały czas mieszając. Dodajprzyprawy i podduś jeszcze minutę, aż zaczną pięknie pachnieć. Po tym czasie całość podlejbulionem i dodaj soczewice. Jeśli ją wcześniej namoczysz szybciej się ugotuje. Gotuj ją domiękkości, a następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj kolejne 10 minut na niewielkim ogniu.Zupę dopraw. Jeśli chcesz dodaj jeszcze ciecierzycę i soczewicę z puszki. Przed podaniemudekoruj świeżo siekanymi ziołami. Podawaj z kromką dobrego pieczywa na zakwasie.