Warsztat zdrowy lunch

Dzisiaj odbył się pokaz kulinarny online Zdrowy lunch do pracy ze Szkołą na widelcu dla pracowników Instytutu. Podczas spotkania przygotowane zostały trzy propozycje szybkich i wartościowych dań idealnych do zabrania do pracy:

• orientalna zupa pomidorowa
  • szybka sałatka z jarmużem i pieczonymi buraczkami
  • prosty stir-fry z brukselką i boczniakami

Dania przygotował Grzegorz Łapanowski. Wstęp do o pokazu poprowadziła dr Małgorzata Więch z Zakładu Żywienia IMiD. Pokaz zorganizowała Fundacja Instytutu Matki i Dziecka.
Poniżej znajdziecie przepis na super rozgrzewającą pomidorową level-up!

Pomidorowa level-up

4-6 porcjiSkładniki:

Sposób przygotowania:

1 litr bulionu – warzywnego lub z kurczaka

2 szalotki

2 ząbki czosnku

3 cm korzenia imbiru

3 łyżki oliwy

300 ml passaty pomidorowe

j½ szklanki czerwonej soczewicy- można ją wcześniej namoczyćew.

po ¼ szklanki zielonej soczewicy i ciecierzycy z puszki

1 łyżeczka curry½

łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczki cynamonu

opcjonalnie natka pietruszki lub kolendra do podania

Szalotkę, czosnek i imbir posiekaj. Przesmaż na oliwie kilka chwil cały czas mieszając. Dodajprzyprawy i podduś jeszcze minutę, aż zaczną pięknie pachnieć. Po tym czasie całość podlejbulionem i dodaj soczewice. Jeśli ją wcześniej namoczysz szybciej się ugotuje. Gotuj ją domiękkości, a następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj kolejne 10 minut na niewielkim ogniu.Zupę dopraw. Jeśli chcesz dodaj jeszcze ciecierzycę i soczewicę z puszki. Przed podaniemudekoruj świeżo siekanymi ziołami. Podawaj z kromką dobrego pieczywa na zakwasie.