Relacja z Pikniku Rodzinnego "Odważ się być zdrowym na Narodowym!"

25 października w godzinach 10.00-16.00 na Stadionie Narodowym odbył się piknik rodzinny „OdWAŻ SIĘ być zdrowym na Narodowym”, zorganizowany przez Instytut Marki i Dziecka i Stadion Narodowy. Prowadzącą imprezę była Magdalena Łyczko – dziennikarka portalu Zaradna Mama. W wydarzeniu wzięło udział kilka tysięcy osób z całej Polski.

Piknik rozpoczął się nieoficjalnym biciem rekordu świata w stworzeniu z uczestnikami „żywej” litery „Z” jak zdrowie. Byli to uczniowie ze szkół z całej Polski, mieszkańcy Warszawy, a wśród nich aktorka Małgorzata Socha.

Kolejną atrakcją pikniku był 3 kilometrowy bieg wokół Stadionu Narodowego. Zawodnicy otrzymali pakiety startowe od Instytutu Matki i Dziecka, każdy kto przebył trasę biegu otrzymał również medal za bieg. W biegu udział wzięło około 700 osób, byli to nie tylko zawodowi biegacze, ale również całe rodziny z dziećmi.

Podczas pikniku na przybyłych czekały liczne atrakcje, takie jak: występ zespołu Oreganki, występy teatrów szkolnych z całej Polski, pokazy taneczne ZUMBA i cheerleaderek, bezpłatny przegląd dentystyczny dla dzieci, sprawdzenie się w ćwiczeniach na ergometrach, ćwiczenia ze specjalistkami z Instytutu Matki i Dziecka, nauka trików skakankowych, pokazy cyrkowe. Podczas pikniku można było porozmawiać z pielęgniarkami i lekarzami na co dzień pracującymi w Instytucie Matki i Dziecka, dowiedzieć się jak prawidłowo ćwiczyć i dostosować swoją dietę.

Piknik odbył się we współpracy ze Stadionem Narodowym, USP Zdrowie, Fundacją BOŚ, Run Vegan, Andrzejem Wiatrem, Fundacją Wiewiórki Julii, Fundacją FitKid, Programem WF z klasą, Dobrą Formą, Kroplą Beskidu, Firmą GEOIMPULS, firmą Air Products, Programem 1000 pierwszych dni dla zdrowia, Fundacją Radia ZET.