Odważ się być zdrowym na PGE Narodowym!

Fundacja Instytutu Matki i Dziecka przy wsparciu PGE Narodowego po raz kolejny zorganizowała bezpłatny piknik rodzinny oraz bieg pod hasłem ZABIEGANA MAMA, który odbył się w sobotę 20 sierpnia 2016 r. na terenie Stadionu Narodowego w Warszawie. Podczas wydarzenia odbył się bieg główny czyli ZABIEGANA MAMA oraz 4 biegi dodatkowe, a całemu wydarzeniu towarzyszył piknik rodzinny „Odważ się być zdrowym na Narodowym" z licznymi atrakcjami dla rodziców i dzieci.

Głównym celem wydarzenia jest promocja zdrowego i aktywnego stylu życia jako kluczowego elementu profilaktyki otyłości wśród dzieci i młodzieży. „Podobnie jak w poprzednich edycjach, chcemy zachęcić całe rodziny do wspólnej aktywności fizycznej. To wydarzenie jest skierowane zwłaszcza do mam, bo to one właśnie mają największy wpływ na styl życia swojej rodziny" – mówi Dorota Kleszczewska, prezes Fundacji Instytutu Matki i Dziecka. "Aktywna, uśmiechnięta mama w dobrej formie to najlepszy dowód na to, że można i warto dbać o zdrowie. Chcemy też pokazać, że sport może być świetnym sposobem na rodzinne spędzanie wolnego czasu. Czy można lepiej połączyć przyjemne z pożytecznym? Dlatego na linię startu zapraszamy wszystkie pokolenia, od najmłodszych dzieci po prababcię i pradziadka. Warto zabrać przyjaciół, sąsiadów czy kolegów z podwórka swojego dziecka. Tego dnia najważniejsza jest dobra atmosfera i wspólnie spędzony czas."

Dystans biegu głównego ZABIEGANA MAMA to 3 km w trzech pętlach wokół korony Stadionu PGE Narodowego. Zależnie od indywidualnych możliwości po każdym okrążeniu można zakończyć bieg i na mecie odebrać medal. Warto o tym pamiętać, szczególnie biegnąc lub maszerując z bardzo małymi dziećmi.

W tym roku nowością był bieg SZYBKA TRÓJKA. Jest to dodatkowy bieg dla każdego, kto chce się dodatkowo chce sprawdzić swoje tempo i lubi się ścigać.

Podczas pikniku „Odważ się być zdrowym na Narodowym", na uczestników czekało wiele atrakcji zorganizowanych przez: Fundację Nutricia, fundację Wiewiórki Julii, Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, Szkołę na Widelcu, Kręgosłup w Działaniu, Amp Futbol, Skakanka, Happy Box, FootMedica, BuggyGym. Na dzieciaki czekały także pokazy trików futbolowych, konkursy z nagrodami, pokazy baniek mydlanych, pokazy kulinarne, warsztaty sportowe, konsultacje podologiczne i dietetyczne, gry i zabawy dla najmłodszych i starszych.

Pomysłodawcy i Fundatorzy: Fundacja Instytut Matki i Dziecka; Ministerstwo Sportu i Turystyki; PGE Narodowy

Partnerzy wydarzenia:
Kropla Beskidu